Gamla Stan i dag

Stolta invånare

Gamla stan i dag bebos dels av Ekenäsbor med långa rötter i stadsdelen, dels av personer från storstadsregionen som här i idyllen har skaffat sig ett andra hem eller fritidshus.
Det innebär en förändring. Vissa hus står ofta toma, andra är bebodda alla dagar, året runt. Men invånarna har ett gemensamt: en stark känsla för de gamla husen och de värden dessa representerar. De är stolta över att få förvalta de gamla byggnaderna och ta  hand om dem med respekt för byggnadsstil och ålder utan att för det ge avkall på modern bekvämlighet.
Under åren har flera pietetsfulla renoveringar gjorts och arbetena fortsätter. Den gamla stadsdelen är nu omhändertagen, kanske mer än tidigare.

Hantverkare och service

I Gamla stan hittar man hantverkare och service av olika slag. Här finns möbelrestaurerare, fönsterrestaurerare, experter på textil och inredning, frisörer, barberare, tvätteri och apotek bara för att nämna några. Det finns restauranger, caféer och pizzerior, personliga övernattningsmöjligheter om du vill stanna lite längre. Mera info hittar du under fliken "Se och upplev". Det gemensamma varumärket för företagare i Gamla stan är personlig och vänlig betjäning.

Nära hav och natur

Skärgården, havet och naturen har alltid spelat en viktig roll för dem som bor i Gamla stan. Många har fritidsbåtar vid någon av bryggorna i Södra viken. Promenader ut till närliggande Hagen och Ramsholmen är populära, inte minst för alla hundägare.  På våren då vitsipporna blommar växer besökarantalet ytterligare. Då kommer också gamla ekenäsbor och sådana som tidigare har studerat här tillbaka till staden för att igen njuta av blomsterprakten och grönskan.
Gamla stan ligger på en udde omgiven av hav från tre väderstreck med en storslagen skärgård bestående av cirka 1300 öar strax utanför. I skärgården finns också Ekenäs skärgårds nationalpark. Nationalparkens besökscentrum Naturum finns i närheten av Gamla stan, intill den barnvänliga badstranden.

Aktiv invånarförening

Föreningen Gamla stan i Ekenäs ordnar med outsinlig energi en rad mycket populära evenemang för Ekenäsbor och utsocknes i alla åldrar.
På senare tid har föreningen fått till stånd ett välfungerande samarbete mellan stadens beslutsfattare och invånarna.

Läs mera om föreningen under fliken Gamla stan i Ekenäs!