Torit

Mitä olisi kaupunki ilman toria? Vanhassa kaupungissa on viisi toria kun mukaan lasketaan kesäinen iltatori Stallörenin puistossa meren äärellä. Raatihuoneentori on ohittamaton keskuspaikka kaupunkilaisille, kesävieraille ja matkailijoille. Siellä pidetään joulumarkkinat, järjestetään pääsiäistori ja ostetaan syksyn sadon parhaat herkut.

Raatihuoneentori

Vanhan kaupungin tori Tammisaaressa levittäytyy arvokkaan entisen kaupungintalon edustalle. Tämä kaunis rakennus vuodelta 1882 todistaa vilkasta torielämää vuodesta toiseen. Paikalliset kalastajat, vihannesten, juuresten marjojen ja leivonnaisten myyjät tarjoavat tuotteitaan keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 7-14. Torilta saa alkunsa Suomen ensimmäinen kävelykatu (1966). Jouluksi tori koristautuu mahtavalla joulukuusella. Perinteinen joulurauha julistetaan Vanhan kaupungintalon portailta klo 18 jouluaattona.

Raippatori

Raippatori kertoo entisaikojen julkisesta rankaisutavasta häpeäpaaluineen. Nykyään Raippatori on vanhan kaupungin tapahtumien kohtauspaikka. Täältä lähdetään mm. kurpitsajahtiin marraskuun pimeimpään aikaan. Kesällä torilla järjestetään antiikki- ja kirpputoreja.

Kalatori

Kalastajat ajoivat saaristosta veneillään sunnuntaisin kaupunkiin, kävivät kirkossa ja myivät kalasaaliinsa kaupunkilaisille suoraan veneistään Kalatorin laidalla. Torin varrella puutalossa asui taiteilija Helene Schjerfbeck joitakin kesiä kesävieraana. Kaupungin ensimmäinen kirjapaino? sijaitsi Kalatorin varrella.

Kilohaili tori

Ensimmäisiä kautta maan tunnettuja tammisaarelaistuotteita oli kaupunkilaisrouvien purkittama säilyke, maustettu kilohaili lasipurkissa. Rouvat kokoontuivat laiturille Kilohailin torin varteen odottamaan kalastajia saaliineen. Laiturilla käytiin kovaäänistä kauppaa, tingittiin ja huudettiin hintoja, sillä 1800 luvulla maustekalapurkkien kysyntä oli huipussaan. Onneksi Tammisaaren saaristovesillä uiskenteli riittämiin kilohaileja. Tori sijaitsee Barckenin niemellä ja muistuttaa nykyisin leikattuine nurmikenttineen puupuistoa. Barckenin niemi, on kaupungin uloin niemi ja sai nimensä aikanaan paikalla asuneelta Carl Gustaf Barck nimiseltä nahkurilta. Vielä tänään voit ostaa rouvien reseptiä mukailevaa mausteseosta Tammisaaren ensimmäisestä apteekista.

Iltatori

Iltatori käynnistyy tiistaisin Stallörenin puistossa, uimalan ja vierasvenesataman naapurissa. Knipanille johtavan tien molemmilla puolilla myyvät kauppiaat ja tuottajat vihanneksia, perunoita, marjoja. On myös käsitöitä ja kirppistavaraa.