Puistot

Vanhan kaupungin vehreissä, hyvin hoidetuissa puistoissa voi herkutella piknikillä, leikkiä ja pelata tai nautiskella kesäpäivän lämmöstä. Kaupungin puisto-osasto ilahduttaa meitä kaikkia kekseliäillä teemakoristeilla: mm. jouluna, pääsiäisenä, vappuna ja Hallowenin aikaan ilmestyy puistoihin, puihin ja pensaisiin yllätysolioita, puusta rakennettuja hahmoja ja valoja.

Stallörenin puisto

Stallörenin puistolla on monet kasvot. Juhlavat, korkeat puut reunustavat kesäravintola Knipanille ja laitureille johtavaa tietä. Uimaranta herää eloon ensimmäisten lämpimien aikaan. Kevään ja kesän merkkinä avaavat lähistön ravintolat, kahvilat ja jätskikioskit ovensa. Lasten äänet kaikuvat Leijonapuistossa. Vapun kunniaksi laulaa mieskuoro kevään ihanuudesta. Kaupunkilaiset, turistit ja veneilijät kulkevat pyyhkeineen uimalaan. Iltatori täyttää kadun varret myyntikojuilla. Ja kaiken yläpuolella suihkivat linnut kesäkiireissään ilmojen teillä.

Skepparträdgården

Helene Schjerfbeck viihtyi aikanaan maalamassa Skepparträdgårdenin (laivurinpuisto) vehreässä viileydessä suurten puitten varjossa. Puistosta avautuu kuvankaunis maisema merelle venelaitureineen. Paikalla on useita muistomerkkejä. Uusimpana puistoon pystytettiin ulkolaitteet kuntoilijoille. Ihanteellinen piknikpaikka sopii myös leikeille ja peleille.

Våghusparken

Våghusparkenin (vaakahuoneen) puistossa voi seurata kuinka melojat valmistautuvat merelle lähtöön. Kanoottiklubi Wågen pitää kesäkioskia laiturin vierellä toimitalossaan. Nurmella puitten siimeksessä on pöytiä ja tuoleja. Vanhankaupungin yhdistys kunnosti talkoilla kelluvan piknikpaikan pöydän ja penkit laiturin nokkaan. Pöytäryhmä on ihanteellinen helteisen kesäaamun brunssille tai toripäivän lounasherkutteluun. Vesilinnut viihtyvät lahdella, lokit kirkuvat yläilmoissa ja usein Ramsholmenin päällä kiertelevät raskain siiveniskuin harmaahaikarat.  

Lindanin puisto

Lindan on puistikko Länsivallilla Vanhan kaupungin kupeella. Avoimesta puistosta avautuu näkymä merelle, sen toista laitaa reunustavat vanhat puutalot, joitten ikkunat heijastavat auringonlaskun aikaan kullan ja oranssin värejä. Keväällä ja syksyisin lintujen muuttoaikaan kokoontuvat puiston laidalle lintuharrastajat seuraamaan telkkien, mustalintujen, tukkasotkien, isokoskelon, nokikanan ja silkkiuikun muuttoa. Joskus lahden päällä liitelee merikotka väijymässä saalistaan.

Alf Fagerin puisto

Alf Fagerin puisto sijaitsee kirkon naapurissa. Kaunis kivikirkko 1680 luvulta korkeine torineineen on puiston komistus ja sen kellojen kumahtelu liittää kulkijan eurooppalaiseen kulttuuriperimään. Kirkossa on hienot lasimaalaukset ja vanhat, kaunissointiset urut. Siellä voi sytyttää kynttilän poisnukkuneen omaisensa muistolle. Punamullattu Sepän talo puiston laidalla on yksi kaupungin vanhimmista, rakennusajasta kertovat pienet neliruutuikkunat ja puolikuun muotoiset lunetti-ikkunat katon rajassa.